Doe mee aan ons onderzoek naar wachttijden in de zorg

Ricky (57) had al maanden dagelijks last van bloedingen, maar kon niet geopereerd worden aan haar baarmoeder door wachttijden in de zorg. Dit leidde niet alleen tot fysieke pijn en groot ongemak, maar ook tot stress en onbegrip: ’Ik was helemaal op’.  

Het verhaal dat Ricky vandaag in De Telegraaf vertelt staat niet op zichzelf. Jaarlijks wachten duizenden patiënten te lang op een passende behandeling. Uit een analyse van data door Kenniscentrum Kompas in de Zorg blijkt dat de wachttijden voor een aantal van de meest voorkomende operaties in 2024 nog verder zijn opgelopen. 

Patiëntenfederatie Nederland maakt zich hier zorgen om. Niet alleen over de wachttijden zelf, maar ook om de manier hoe er met patiënten die op een wachtlijst staan wordt omgegaan. Vaak worden zij aan hun lot overgelaten en moeten het zelf uitzoeken. Wij vinden dat zorgaanbieders en verzekeraars veel meer moeten doen om patiënten te helpen. Zo kan er beter worden samengewerkt en naar elkaar doorverwezen.  

Deel je ervaring met wachttijden in de zorg 

Ricky is helaas niet de enige patiënt in Nederland die de afgelopen tijd te maken heeft gehad met wachttijden. Om meer te weten te komen over wat de impact is van wachttijden voor patiënten en hoe patiënten hiermee omgingen en wat de rol was van zorgaanbieders en verzekeraars is Patiëntenfederatie Nederland een onderzoek gestart naar dit onderwerp. Wil jij helpen om dit grote probleem hoger op de agenda te krijgen? Deel dan jouw waardevolle ervaring en doe mee aan het onderzoek

Kan het ook sneller? Soms wel!  

Na honderd belletjes richting ziekenhuizen en verzekeraar, bleek voor Ricky een belletje naar een privékliniek een schot in de roos. Binnen enkele weken werd ze geholpen. Nu, inmiddels iets meer dan een jaar later, is ze gelukkig weer helemaal de oude. Ze verliest geen bloed meer en haar pijn is verleden tijd.  
 
Veel patiënten weten niet dat wachttijden per zorgaanbieder sterk verschillen en dat ze soms sneller geholpen kunnen worden. Daarom is Patiëntenfederatie Nederland de campagne 'Kan het sneller? Soms wel.' gestart om meer bekendheid te geven aan de wachttijden-assistent op ZorgkaartNederland. Met deze tool kunnen patiënten eenvoudig zien waar ze het snelst terechtkunnen voor hun behandeling. 

Check de wachttijden-assistent

Wanneer kun je terecht in een ziekenhuis of kliniek? In dit overzicht op ZorgkaartNederland.nl staan alle wachttijden bij elkaar. Je ziet meteen waar de wachttijd het kortst is. Misschien ben je ergens anders sneller aan de beurt.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!