Patiënteninformatietools
Patiëntenorganisatie en beroepsorganisatie(s) van medisch specialisten werken samen aan de ontwikkeling van deze patiënteninformatietools. Het doel van de patiënteninformatietools is om patiënten op een begrijpelijke manier te informeren over de inhoud van deze kwaliteitsstandaarden. In de patiënteninformatie wordt antwoord gegeven op de belangrijkste vragen van patiënten. De antwoorden worden opgesteld met de informatie uit een kwaliteitsstandaard en waar nodig aangevuld met informatie uit andere bronnen. Met deze patiënteninformatie kunnen patiënten zich beter voorbereiden op en meedenken over de behandeling.
-
Aambeien zijn uitstulpingen bij of uit de anus. Je hebt inwendige aambeien en uitwendige aambeien. Uitwendige aambeien geven minder last dan inwendige aambeien. Aambeien zijn opgezette en soms verzakte zwellichamen. Het opzetten of verzakken van de zwellichamen komt doordat het steunweefsel erom heen verzwakt. Aambeien zijn onschuldig, maar je kunt er veel last van hebben.
-
Een abces is een holte gevuld met pus. Een abces kan overal in het lichaam voorkomen, ook rond de anus. Een abces bij de anus noemen we een peri-anaal abces. Dit abces ontstaat door een ontsteking van de kliertjes in de wand van de anus. Uit een peri-anaal abces kan een fistel ontstaan. Een abces moet geopend worden door een arts zodat de pus eruit kan.
-
Anuskloofjes worden ook wel fissura ani, fissuren of kloofjes in de anus genoemd. Anuskloofjes zijn wondjes in het laatste stuk van de endeldarm. Het wondje zit in de huidplooien in en rond de anus en kan aan alle kanten zitten. Vaak zit een deel van de wond inwendig, maar de wond kan ook volledig inwendig zijn. Anuskloofjes kunnen erg veel pijn doen en een jeukerig of branderig gevoel geven. Soms kan het anuskloofje ook bloedverlies veroorzaken. Het kan snijdende en felle pijn geven tijdens of na de stoelgang.
-
De overgang is de periode rondom de laatste menstruaties. Eerst worden de menstruaties onregelmatig. Tenslotte houden ze op. Als u een jaar niet meer gemenstrueerd heeft, gaan we ervan uit dat u geen menstruaties meer krijgt. Als u na dat jaar toch weer bloedverlies krijgt, noemen we dit bloedverlies na de overgang. Oorzaken van vaginaal bloedverlies na de overgang. Er zijn verschillende oorzaken van bloedverlies na de overgang. Bij de helft van de vrouwen met vaginaal bloedverlies na de overgang wordt geen oorzaak gevonden. Bij een op de tien vrouwen met bloedverlies na de overgang wordt een kwaadaardige aandoening gevonden.
-
Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis. Een andere naam is atriumfibrilleren. De boezem (atrium) is een deel van het hart. Fibrilleren is het onregelmatig samentrekken van de hartspier. Bij boezemfibrilleren werken de boezems minder goed. De spieren in dit deel van het hart trekken de kamers zich onregelmatig samen. Het is alsof ze fladderen.
-
Het onderzoek naar chromosoomveranderingen, CNV-onderzoek genoemd, is een nieuwe manier van chromosomenonderzoek, die nauwkeurige informatie geeft over chromosoomveranderingen.
-
Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op problemen met de voeten. De klachten kunnen uiteenlopen van (veel) eelt, een dunne huid, gevoelloosheid en pijn tot het veranderen van de voetvorm en het ontstaan van voetwonden. Eén van de grootse problemen die kunnen ontstaan, is een wond of zweer die niet geneest (een ‘voetulcus’ genoemd). Het komt gelukkig niet zo heel vaak voor (bij 0,5 % van de mensen met diabetes).
-
Secundaire gezondheidsproblemen komen zeer veel voor na een dwarslaesie. Secundaire gezondheidsproblemen zijn problemen die u kunt krijgen als gevolg van de dwarslaesie, zoals bijvoorbeeld problemen met het plassen of pijn. Dit soort problemen zorgen ervoor dat dwarslaesie patiënten meer medische zorg nodig hebben dan mensen zonder dwarslaesie.
-
Prolaps is een ander woord voor verzakking. Rectum is een ander woord voor endeldarm. Rectum prolaps is een verzakking van de endeldarm. Rectumprolaps komt door het verzakken of verslappen van de spieren in het gebied van uw bekkenbodem. De bekkenbodemspieren ondersteunen de blaas en de endeldarm. Bij vrouwen ondersteunen ze ook de baarmoeder en de vagina. Bij prolaps zakt de endeldarm steeds iets verder naar beneden. Andere organen in de onderbuik kunnen ook verzakken, bijvoorbeeld de blaas of baarmoeder. Verzakking is vrij normaal als u ouder wordt. Het hoeft ook niet altijd klachten te geven.
-
Een fistel bij de anus wordt ook wel een peri-anale fistel of fistula ani genoemd. Een peri-anale fistel ontstaat meestal uit een peri-anaal abces wat niet goed geneest. Het abces kan vanuit de binnenkant van de anus naar buiten ‘breken’ door de huid heen. Er ontstaat een gang of tunnel die de darmwand verbind met de huid, dit wordt een fistel genoemd. De gang of tunnel kan direct van de anus naar de huid of soms juist heel kronkelig lopen.
-
Een enkelbreuk ontstaat bijna altijd door een val of door een ongeluk. Er ontstaat een breuk in één of meer botten in de enkel. Meestal breekt het kuitbeen, maar er kan ook een breuk ontstaan in het scheenbeen of in meerdere botten tegelijk. Soms hoort of voelt u duidelijk iets breken, maar dat is niet altijd het geval.
-
Gedragsproblemen, probleemgedrag en onbegrepen gedrag zijn verschillende termen die worden gebruikt voor gedragsproblemen bij dementie. Het gedrag levert lijdensdruk of gevaar op voor de persoon met dementie zelf en de mensen in zijn of haar omgeving. Het gaat dus vooral om wat het gedrag teweegbrengt.
-
Bij een hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de hartspier verdikt. Meestal is het schot tussen de twee hartkamers het meeste verdikt. Het bloed kan dan niet goed uit de linker kamer stromen. Dit wordt ook wel obstructie in de uitstroombaan genoemd. Het hart moet meer druk opbouwen om bloed uit de linker kamer te persen.
-
Mensen die last hebben van tinnitus horen geluiden die anderen niet horen. Dit heet fantoomgeluid, je hoort een geluid dat er niet werkelijk is. Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Het lijkt of het geluid in je hoofd of oren zit.
-
Een spoedoperatie kan bijvoorbeeld nodig zijn na een ongeval of bij een ziekte. Het gaat om een operatie die snel moet gebeuren: direct, binnen enkele uren of dagen of binnen een week.
-
Bij een slokdarmafsluiting (ook wel: oesofagusatresie) is de verbinding tussen de mond/keel en de maag niet goed ontwikkeld. De slokdarm bestaat uit twee afgesloten delen.
-
Stemproblemen/heesheid zijn klachten die wijzen op een aandoening. Deze klachten komen door afwijkingen aan de stembanden of door de manier van spreken. Stembanden liggen in het strottenhoofd. Dit is de verbinding tussen de luchtpijp en de keelholte. Stembanden bestaan uit twee plooien die door spieren naar elkaar toegebracht worden en daarmee de luchtpijp afsluiten. Als u uitademt, zorgt de uitgeademde lucht ervoor dat de stembanden gaan trillen. Deze trilling veroorzaakt het geluid dat te horen is. Afwijkingen in de stembanden zorgen ervoor dat de trillingen van de stembanden anders worden. De trilling kan ook anders worden door het niet goed gebruiken van de stembanden, een verkeerde ademhaling of de combinatie hiervan. Daardoor kunt u hees of schor klinken.
-
Tubereuze Sclerose Complex (TSC) is een erfelijke aandoening waarbij tumoren kunnen ontstaan. Dit zijn goedaardige tumoren. Het is dus geen kanker, waarbij het om kwaadaardige tumoren gaat. Maar dat betekent niet dat de tumoren nooit problemen kunnen geven. Welke gevolgen de tumoren kunnen hebben, hangt af van de plaats in het lichaam waar de tumoren zitten. Het hangt ook af van hoe groot ze zijn. Ze kunnen in en op het lichaam voorkomen: in de hersenen, de mond, de longen, het hart, de ogen, de lever, de vrouwelijke organen, de nieren en op de huid.
-
Uveitis is een verzamelnaam voor alle inwendige oogontstekingen.