Medicatie-overzicht moet in PGO
Een goed en actueel medicatie-overzicht mag absoluut niet ontbreken in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), blijkt uit kwalitatief onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Ook het online beheren van afspraken, herhaalrecepten aanvragen en het aanvragen van een e-consult scoren hoog.
Andere functies die genoemd werden: zelfmeetgegevens toevoegen en informatie downloaden en delen. “Want ik wil niet alleen de gegevens er zelf in stoppen. Het is waardevol als ik ook gegevens kan ophalen, zoals notities en gespreksverslagen, en dit kan uitwisselen”, aldus een deelnemer. Tevens vinden de deelnemende patiënten de huisarts de belangrijkste bron van informatie. Daarna volgen het ziekenhuis (medisch specialist) en de apotheek.
Deelnemers testten vier PGO’s
Het onderzoek vond plaats onder twaalf patiënten. Een deel van deze patiënten kwam samen onder begeleiding van de onderzoeker testten twee tot vier PGO’s en bespraken in groepsverband wanneer een PGO waardevol is en welke aspecten belangrijk zijn om een PGO te kiezen. De deelnemers die niet in de gelegenheid waren om op locatie aan het onderzoek mee te doen, namen online deel. Deze groep testte vier PGO’s en kreeg daarna vragen over de gewenste functionaliteiten en welke gezondheidsinformatie voor hen belangrijk is. De patiënten testten de PGO’s DigitaalZorgdossier, ZODOS, Quli, Drimpy, Carenzorgt, MijnZorgnet en Selfcare.
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een digitaal hulpmiddel (bijvoorbeeld een website of app) dat levenslang te gebruiken is, waarmee je toegang hebt tot jouw eigen gezondheidsgegevens. Het gaat dan om informatie die ergens anders opgeslagen is, bijvoorbeeld bij de huisarts of bij een specialist in het ziekenhuis.
Privacy belangrijk aspect
Op de vraag welke aspecten belangrijk zijn voordat men kiest om een PGO te gebruiken, kwamen verschillende antwoorden. Privacy, functionaliteiten, gebruiksgemak, toegankelijkheid en kosten spelen allemaal een rol bij het wel of niet aanschaffen van een persoonlijke gezondheidsomgeving. Bij privacy gaat het om duidelijkheid wie de aanbieder van het PGO is, transparantie over de opslag van data, inlogmethode en de gebruikersvoorwaarden. “Wie is de aanbieder en met wie werken ze samen? Dat zou voor mij doorslaggevend kunnen zijn”, aldus een deelnemer.
MedMij verzorgt randvoorwaarden veilig communiceren
Patientenfederatie Nederland is één van de initiatiefnemers van het programma MedMij. MedMij gaat ervoor zorgen dat iedereen die dat wil, kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens in één persoonlijke gezondheidsomgeving. Bijvoorbeeld in een app of een website. Daarvoor moet zo’n app of site veilig kunnen communiceren met alle plekken waar de informatie opgeslagen staat. Bijvoorbeeld de registratiesystemen van ziekenhuizen, de huisarts, het consultatiebureau, de gemeente, de sportschool en de apotheek. MedMij stelt de spelregels op voor deze veilige communicatie. Zo kunnen alle stukjes informatie op verschillende plekken op dezelfde manier bijeengebracht worden. En kun je overal en altijd jouw eigen gezondheidsgegevens bekijken, beheren en delen, op een manier die bij jou past.
MedMij zorgt ervoor:
- Dat persoonlijke gezondheidsomgevingen en organisaties probleemloos en veilig gezondheidsgegevens kunnen uitwisselen en mensen deze gegevens veilig kunnen inzien, bijhouden en delen met anderen.
- Dat de privacy van zowel de zorggebruiker en de zorgverlener is gewaarborgd.
> Bekijk het thema-dossier Persoonlijke gezondheidsomgevingen
-
pdf, 408 kB